Archiwa

Dzień Dyni. 

Jesień to czas zbiorów owoców i warzyw w naszych ogrodach. Dobrze znanym i coraz chętniej wykorzystywanym warzywem o tej porze roku jest dynia. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z faktu, jakie to smaczne i odżywcze warzywo. Spożywanie dyni ma wiele korzyści dla zdrowia.

Jest bogata w błonnik wspomagający trawienie. Jest bogatym źródłem potasu, witaminy A i C, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Dodatkowo zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych a nawet ma wpływ na wygląd naszej skóry. Aby udowodnić, że dynia to smaczne warzywo i można z niej zrobić wiele pysznych dań opiekunowie Samorządu Uczniowskiego przygotowali ciasteczka dyniowe z czekoladą. Wszyscy uczniowie, nauczyciele i pracownicy szkoły mieli okazję spróbować tego wypieku a do degustacji zachęcali reprezentanci Samorządu Uczniowskiego naszej szkoły. Z uśmiechem na twarzy rozdawali ciasteczka i informowali o właściwościach dyni.